Etapastour 2016

De laatste zondag in augustus stond de 10e editie van de Etapastour op het programma. Voor wtc Klein Verzet inmiddels de derde keer dat we als vereniging meerijden en elk jaar staan we met een grotere groep aan de start.

Als we terugkijken is er na drie deelnames wel veel veranderd binnen onze vereniging. Niet alleen is de club stevig gegroeid in het ledental, maar ook de vele trainingskilometers hebben vruchten afgeworpen. Waar het eerste jaar de Etapastour nog als hoogtepunt van het seizoen werd gezien, werd in het tweede jaar de eerste deelname aan de Amstel Gold Race als hoogtepunt beleefd. Inmiddels rijden veel van onze leden in meerdere toertochten en klassiekers mee zoals: Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar beleven we de Etapastour dus vooral als een heel gezellig hoogtepunt van het wielerseizoen. Want de Etapastour is niet alleen fietsen, het is ook een gezellig weerzien met veel fietsvrienden uit Oosterhout en omgeving.

Zondagochtend 28 augustus waren we vroeg in touw, want er moesten nog wat foto’s gemaakt worden voor de website. Na het ophalen van de deelnamebandjes werden omstreeks 9:35 uur Theo en Pieter met peloton 3 uitgezwaaid. Het was jammer dat Peter nog teveel last had van zijn blessure anders hadden ze alle drie de tocht volbracht. Alle overige renners van Klein Verzet kwamen als peloton 10 aan de start. Naast onze eigen volgwagen met Gerard en Erik, de voor ons vertrouwde volgwagen van Rob van Seters (met support van Cor Broeke).  Hadden we vanwege het grote peloton ook een spelersbus van TSC als volgwagen. Dit had vooraf tot hilariteit geleid op de groepsapp omdat de meeste leden verbonden zijn met vv Oosterhout.

Hans Vreijsen had een uitdrukkelijke wens geuit bij een mogelijk ongeval. Hij had geschreven: “Wat er ook gebeurt, zet me niet in die TSC bus! Ik red me wel”. Bij toeval was dit bericht bij enkele leden van Velo Amice ter ore gekomen en dus reed de TSC  bus met een Oosterhout shirt achter het raam!  Prachtig om op een dergelijke humoristische manier te antwoorden.

Peloton 10 startte stipt 10:50 uur vanaf de parkeerplaats aan de Mathildestraat voor de heenreis naar Zaltbommel. De rit ging mede door de gunstige weersomstandigheden en het strakke tempo van de begeleiders zeer voorspoedig. Kort voor Zaltbommel werden we geconfronteerd met de eerste tegenwind, wat enkele renners een beetje zenuwachtig maakte. Even na 13:00 uur bereikten we het marktplein in Zaltbommel voor een korte lunch. Bij het buffet zagen we levensgroot enkele ploeggenoten afgebeeld op een groot reclamedoek. Zo was John er toch nog even bij in Zaltbommel (over de royalty’s wordt nog onderhandeld).

Na de pauze de terugreis naar Oosterhout, maar direct buiten de bebouwing van Zaltbommel maakte we kennis met een straffe wind langs de Waal. In een lang lint ging het peloton op de Waalbandijk richting Zuilichem. Vervolgens bij Brakel weer landinwaarts richting de afgedamde Maas. Normaal rijdt dit hier lekker beschut langs de dijkhuisjes, maar een aantal bijen of wespen dachten hier anders over. Een van de begeleiders kreeg tweemaal kort achter elkaar een insect in zijn helm en die boorde zich in zijn kale schedel. Kort daarna werd de rit gelukkig weer vervolgt richting Wijk en Aalburg en Heusden. Zoals een bekend gezegde luid: “de laatste loodjes wegen het zwaarst”.   Op de brug bij Heusden was al duidelijk dat de tegenwind fors was toegenomen en voor een mooi slot gaan zorgen. Vanaf Heesbeen naar de Zomerdijk langs de Bergsche Maas is een weg waar toerfietsers vaak hebben gereden, maar nu was het speciaal. Omdat zelden iedereen goed zit rijdt er altijd wel iemand met z’n neus vol in de wind, wat weer ruimte laat voor wat “Oud-Hollandse kreten”.  De echte slimme jongens (en meiden) hadden dit aan zien komen en zaten goed beschermd in de buik van het peloton. Kortom er moest nog even echt gewerkt worden alvorens we polders inreden. Diegene die het even moeilijk hadden werden geholpen door hun ploeggenoten en zo reden we vervolgens verder richting ’s Gravenmoer en Oosteind om vervolgens het laatste klimmetje te maken voor de Hoogstraat.  Eenmaal in Oosterhout werd er gegroepeerd en kwamen we onder luide aanmoedigingen van onze partners aan bij de finishboog bij La Cantina.

Volgens goed gebruik was het daarna nog lang gezellig op de after party. Onder het genot van de nodige hapjes en drankjes en de muziek van Gino Politi (en Sjef van Delft) had iedereen veel plezier. Na een afzakkertje bij ons clubhuis ’t Zonneke ging iedereen voldaan huiswaarts. Volgend jaar zijn we er weer bij!

Plaats een reactie